Is het tijd om de BBQ op te bergen in de schuur? Wij vinden natuurlijk van niet (lees hier de tips voor een verrassende herfstbarbecue), maar helpen graag waar nodig. Zeker wanneer je de BBQ voor lange tijd gaat opbergen is het belangrijk om hem zorgvuldig schoon te maken. De vraag is: hoe doe je dit zo effectief en handig mogelijk? Gemak dient de mens. Hier komen de gouden tips.
De eerste manier om je rooster goed schoon te krijgen is de makkelijkste. Leg het rooster in het gras en laat dit een nachtje liggen. De ochtenddauw doet wonderen. Hardnekkig vuil? Plaats het rooster dan in een vuilniszak met een scheutje ammoniak. Wacht een nacht en de volgende ochtend haal je het vuil er gemakkelijk af. En de laatste: sommige roosters mogen zelfs in de vaatwasser! Controleer vooraf wel goed of jouw rooster bestand is tegen deze schoonmaak tactieken voordat je het blijvend beschadigd.
Gaat jouw BBQ nog niet de winterstalling in? Het beste wat je dan kunt doen (na een BBQ-sessie) is je BBQ een kwartier flink verhitten. Alle etensresten branden direct weg. Pak daarna de borstel en maak je rooster schoon nu alles nog warm is en klaar. Wanneer je BBQ nog warm is kun je ook een ui doormidden snijden en met de gesneden kant de ui over het rooster wrijven. Dit zorgt er namelijk voor dat al het vuil losweekt en je je rooster gemakkelijk kunt schoonmaken. Als laatste snelle tip kun je het rooster na afloop insmeren met citroensap. Laat dit twee uur intrekken en je veegt het gemakkelijk schoon.
Je BBQ schoonmaken was nog nooit zo makkelijk. Natuurlijk kun je ook tijdens het grillen aluminiumfolie gebruiken om het überhaupt niet vies te laten worden maar of dat nu een echte schoonmaaktip is. Bespaar jezelf in ieder geval de moeite vooraf door een compleet BBQ pakket te bestellen en maak het jezelf achteraf makkelijk met deze gouden schoonmaaktips. Zo blijft er meer tijd over om echt onbezorgd te genieten van een smaakvolle BBQ.