Het zonnetje schijnt en het is tijd voor weer zo’n heerlijke zomerse BBQ. Snel even langs de supermarkt voor wat aanmaakblokjes en briketten. Of kolen? Dilemma. Want ja, wat is het verschil? En welke zak moet je dan eigenlijk echt hebben voor jouw perfecte BBQ? Wij helpen je van dit dilemma af en vertellen je hoe dit in elkaar zit.
Om dit voor eens en altijd op te lossen moeten we bij het begin beginnen: het type barbecue en de manier van grillen. Houtskool verbrandt namelijk veel sneller dan briketten. Briketten daarentegen blijven lang op temperatuur waardoor het ideaal is voor vlees wat langzaam moet garen omdat je het indirect grillt. Zeker wanneer je jouw BBQ kunt afsluiten met een deksel zijn briketten een echte aanrader. Aan de andere kant is houtskool de oplossing wanneer je een hogere temperatuur wilt bereiken. Het zorgt ook voor meer vlammen en is perfect voor een open barbecue of vlees dat je direct wilt grillen.
Oftewel: heb je een barbecue met deksel en wil je jouw vlees langzaam garen? Dan zijn briketten de beste keuze. Wil je liever direct grillen en heb je een open barbecue? Kies dan voor een pak houtskool voor jouw BBQ.
Nu weet je wat je nodig hebt: houtskool of briketten. Kom je bij de volgende keuzestress: verschillende merken, prijzen en tijdsduur. Vergis je niet in het prijsverschil tussen houtskool en briketten. Briketten gaan langer mee en zijn hierdoor veelal duurder dan houtskool.
Daarnaast zit er meestal behoorlijk prijsverschil tussen de verschillende merken, zeker in briketten. Probeer zelf eens het duurste en goedkoopste merk uit en hou de tijd bij en bekijk hoelang de briketten meegaan. Onze ervaring is dat de duurdere merken het vanaf etenstijd tot soms wel middernacht doen en dat huismerken al snel in volume afnemen en uitgeblust zijn. Op die manier is die goedkopere zak op lange termijn natuurlijk een stuk duurder.
Oftewel: laat je niet gek maken tussen het prijsverschil van houtskool en briketten. En wanneer je voor de duurdere variant briketten gaat, vergelijk dan eens het A-merk met het huismerk en houd de brandtijd bij. Op die manier weet je zeker dat je de beste koop doet.
Denk je net te weten welke soort jij gaat kopen, kom je erachter dat briketten en houtskool ook weleens gemengd worden. Dit werd met name vroeger gedaan om de boel wat sneller aangestoken te krijgen. Mede dankzij de brikettenstarter is dit overbodig. Toch kun je nog steeds wat houtskool bij je briketten gooien om een combinatie van indirect en direct grillen te stimuleren. Begin dan met alleen briketten om het vlees te garen en voeg op het einde houtskool toe om het dicht te schroeien voor maximale hitte.