10x dit wist je vast niet over gourmetten

Weinig gespreksstof aan tafel? Tijdens jullie jaarlijkse gourmetmoment kun jij nu de show stelen met deze wist-je-datjes over gourmetten. Wedden dat jouw tafelgenoten dit nog niet wisten over gourmetten? 

#1 Fijnproever

Wist je dat… het woord gourmet afkomstig is uit Frankrijk? En fijnproever betekent? Hieraan gekoppeld is het woord gourmandises, wat kleine exclusieve hapjes zijn. Klinkt behoorlijk chique eigenlijk dat gourmetten.

#2 Trend uit Azië 

Hartstikke leuk dat wij Nederlanders zulke fanatieke gourmetters zijn, maar waar komt het idee eigenlijk vandaan? Het schijnt dus dat het bereiden van voedsel in kleine hapjes is overgewaaid uit Azië. Wist je dat?

#3 Manier waarop mannen gourmetten 

Wist je dat…veel mannen er de voorkeur aan geven om zoveel mogelijk tegelijk op het gourmetstel te leggen? Anders duurt het te lang 😉.

#4 Manier waarop vrouwen gourmetten

En als je het dan over opvallende tafelgewoontes hebt over de manier waarop mannen gourmetten, bij de dames valt ook iets op. Weet jij het? Nee? De helft van de vrouwen begint met het lekkerste vlees uit angst dat het later op is 😉.

 #5 Promotiecampagne: “Gourmet, probeer ’t eens!” 

Wist je dat… eind jaren ’70 er door het toenmalige Voorlichtingsbureau Vlees en het Bedrijfschap Slagersbedrijf een promotiecampagne gevoerd is onder de naam “Gourmet, probeer ’t eens!”? Twee chef-koks werden ingezet bij de promotie en de campagne heeft ertoe bijgedragen dat Nederland massaal is gaan en bljjven gourmetten. Leuk om te weten toch? 

#6 Aantal gourmettende Nederlanders deze Kerst

Enig idee hoeveel procent van de Nederlanders weer gaan gourmetten deze Kerst? Doe eens een gok. Als je rondom de 35% zit, zit je goed. We kunnen wel stellen dat gourmetten een gewilde bezigheid is rondom de feestdagen. 

#7 Assortiment op tafel

Niet alleen vlees maar ook vis doet het erg goed op de gourmettafel. Wist je dat… ruim 40% van de Nederlandse gourmetliefhebbers vis eet tijdens het gourmetten? 

#8 Restjes rauw vlees en vis bewaren?

Hoe lang kun je rauw vlees en vis bewaren als het langer dan 2 uur buiten de koelkast heeft gelegen? Enig idee? Dit kun je niet meer bewaren. Tip: plaats niet direct alles op tafel maar laat een gedeelte in de koelkast en vul aan waar nodig. Heb je toch vlees en vis over dat al langer dan 2 uur op tafel staat, bak dit dan alsnog op de plaat of in je pannetje. Gebakken vlees of vis kun je namelijk prima zo’n twee tot drie dagen in de koelkast bewaren. 

#9 Vogel als huisdier?

Ik heb dit nooit geweten en dacht eerst dat een grap was maar wist je dat… als je een vogel als huisdier hebt en je gaat gourmetten in dezelfde ruimte als waar de vogel is, dit voor het beestje gevaarlijk kan zijn? Waarom? In de antiaanbaklaag van onder andere gourmetstellen en grillplaten zit polytetrafluoretheen (PTFE). Deze stof geeft bij sterke verhitting (vaak bij lege pannen of pannen waarvan de inhoud indroogt) dampen af die in kleine hoeveelheden giftig kunnen zijn. Vogels krijgen het daar benauwd van en kunnen zelfs doodgaan. Weer wat geleerd! 

#10 Gourmetten = geliefd, bij wie?

Bij welk publiek is het gourmetten het meest favoriet? Dit is waarschijnlijk een inkoppertje. Het antwoord is kinderen. Er is niets zo fijn om én te eten wat je lekker vindt én zelf te kokkerellen én misschien wel het fijnst van alles; je hebt wat te doen, dus vervelen doe je niet. 

En? Wist je gezelschap alle vragen te beantwoorden? Vast niet 😉 Hebben we met zijn allen mooi weer wat geleerd.

 

 





Product
Je hebt zojuist dit product in je winkelwagen geplaatst.
Je hebt nu 0 producten in je winkelwagen.