8 tips om gezond(er) te gourmetten

Nog even en dan halen wij massaal het gourmetstel weer tevoorschijn om gezellig met familie en vrienden te gourmetten met de Kerst. Gezellig? Zeker! Gezond? Dat is maar net wat je op tafel zet. Veel mensen worden zich steeds meer bewust van wat eten kan doen met je gezondheid. Nu kan je natuurlijk met de Kerst alles even helemaal overboord gooien maar voor diegenen die verantwoord willen gourmetten hebben wij een aantal tips voor je. 

Tip 1: gebruik olijf- of kokosolie

De meeste gourmetstellen hebben een anti-aanbaklaag dus veel olie om in te vetten is niet nodig. Strijk het gourmetstel met een kwastje een keer goed in en je zal zien dat het daarna nagenoeg niet meer nodig is. Vet ook de pannetjes in. Wil je zo af en toe nog wat olie gebruiken, gebruik dan een kwastje waardoor je heel gemakkelijk kunt doseren.

Tip 2: kies voor magere onbewerkte vleessoorten

Kies voor magere onbewerkte vleessoorten zoals kipfilet, biefstuk, varkenshaas, magere runderlappen en kalkoen. Deze bevatten minder vet en hebben geen extra dikmakers zoals paneermeel. Op die manier eet je heerlijk, maar toch net wat gezonder. 

Tip 3: denk ook eens aan vis op de gourmettafel

Kies bijvoorbeeld voor zalm, garnalen, tonijn, witvis of coquilles. Vis is licht verteerbaar, lekker snel klaar en zeker als je kiest voor deze varianten; het zijn stevige soorten en vallen dus niet uit elkaar. 

Tip 4: zet veel groente en rauwkost op tafel

Groenten kun je vrijwel onbeperkt eten omdat ze nauwelijks calorieën bevatten. Zet bijvoorbeeld lekker champignons, paprika, bosui, courgette en prei op tafel om in je pannetje of op de bakplaat te grillen. Zet daarnaast bijvoorbeeld lekker komkommer, snacktomaatjes, paprika en wortel op tafel om tussendoor als rauwkost te knabbelen.

Tip 5: wees beperkt met sausjes of beter maak ze zelf

Kant-en-klare sausjes bevatten doorgaans veel suiker en vet. Wees dus beperkt met het eten hiervan. Je kunt je gerechten ook op smaak brengen met bijvoorbeeld kruiden, specerijen, knoflook en citroen. Wil je toch een sausje, kies dan bijvoorbeeld voor een yoghurtdip, hummus of guacamole. Of maak de sausjes zelf. Op internet zijn tal van gezonde recepten te vinden. 

Tip 6: eet niet te veel brood

Wit stokbrood bevat veel suikers dus dat is niet aan te raden. Kies voor een volkoren variant. Dat is voedzamer en vult ook meer. Eet echter niet te veel brood. Als je moet wachten totdat je vlees gaar is, is het heel verleidelijk om een broodje te eten. Dan kun je beter wat rauwkost nemen.

Tip 7: wees beperkt met alcohol, frisdranken en sappen

Een glas wijn is heerlijk bij de gourmet maar bevat ook heel veel calorieën. Om de calorie-inname te beperken kun je naast je wijntje ook een glas water nemen. Vermijd zoveel mogelijk frisdranken en sappen. Deze bevatten veel suikers. Zet een kan (bruisend) water op tafel met bijvoorbeeld munt, citroen of fruit als gezond alternatief.

Tip 8: denk ook eens aan deze gezonde (bij)gerechten

Maak een omelet met gegrilde groenten. Maak fruitspiesjes of een heerlijke frisse fruitsalade. Ook lekker en gezond; havermoutpannenkoekjes met kaneel. 

Als je deze tips opvolgt zul je zeker niet met een schuldgevoel aan tafel zitten en zul je zien dat je nog steeds lekker kunt eten. Voor diegenen die verantwoord willen gourmetten hebben wij heerlijke visschotels in ons gourmetassortiment opgenomen. Ook zijn onze gourmetschotels naast de standaard meegeleverde sausjes, brood en dip uit te breiden met dagverse verantwoorde salades. Neem gerust een kijkje in onze webshop!



 

 

 





Product
Je hebt zojuist dit product in je winkelwagen geplaatst.
Je hebt nu 0 producten in je winkelwagen.