Wil je een unieke avond met vrienden organiseren? Denk eens aan een herfstbarbecue! Niets is fijner dan buiten zijn en ook in de herfst kan dit prima. Hoe? Je creëert al snel een gezellige sfeer omdat het vroeg donker wordt. Steek de kaarsjes aan, dekentjes erbij en geniet van het buitenleven met heerlijk vlees op de BBQ.
Vaak verdwijnt de barbecue na de zomermaanden de schuur in. Toch kun je in alle seizoenen gebruik maken van de grill. Juist wanneer je door het herfstweer minder buiten bent en al langere tijd niet hebt gebarbecued kan dit verrassend leuk zijn. In deze blog geven we je tips voor de ideale herfstbarbecue met inspiratie voor warme dranken, de aankleding en uiteraard gerechten voor op de BBQ!
Waar je in de zomer kiest voor frisse gerechten mag je in de herfst volledig los met kruidige smaken. Zo kun je de houtskool een vleugje herfst meegeven door deze te kruiden met specerijen. Denk bijvoorbeeld aan jeneverbessen, tijm, rozemarijn of laurier. Je kunt de vuurkruiden rijkelijk over het houtskool strooien zodra deze begint te gloeien. Dit zorgt voor een heerlijke verrassende smaak. Tip: stem de vuurkruiden af op de gerechten die je gaat bereiden.
Niet alleen met kruiden, maar ook qua dranken kies je een andere richting. Ga voor warme dranken om al je gasten op temperatuur te houden. Een heerlijke zelfgemaakte gemberthee bijvoorbeeld, warme chocolademelk met rum of een irish coffee. Ook kun je denken aan een warme punch of glühwein om de sfeer erin te houden. De mogelijkheden zijn eindeloos.
De herfst brengt heerlijke, unieke smaken met zich mee en ingrediënten die uitermate goed geschikt zijn voor de barbecue. Zo kun je de satéstokjes een herfsttint meegeven door er stukjes pompoen tussen te doen. Een echt ingrediënt voor het najaar en ook nog eens gezond. Ook doen sticky spareribs het goed in de herfst. Geef ze een heerlijk rokerig tintje mee door bereiding op de barbecue en geniet van een paar goede smeuïge spareribs in barbecuesaus.
Natuurlijk kun je ook kiezen voor hoogwaardig rundvlees. Een groot stuk vlees bereid op de barbecue wat je aan tafel aansnijdt en verdeeld over de gasten. Entrecote, ribeye of kogelbiefstuk. De gasten zullen smullen van het sappige vlees. Serveer er een bijpassende rode wijn bij en maak het af met een stevige salades of gekruide aardappels van de grill.
Waar je in de zomer vaak wat vroeger op de dag start met barbecuen en er door de lange aanloop vaak geen ruimte meer is voor een heerlijk dessert, kun je dit in de herfst anders opbouwen. Kies voor een winters dessert en maak ook van het toetje een feest. Gebruik de (na)gloeiende hitte voor het maken van s'mores, lekkere wafeltjes met marshmellow ertussen. De ultieme halloween treat! Ook kun je een banaan vullen met rolo’s en eventueel afgieten met amaretto. Inpakken in aluminiumfolie en een kwartier laten garen op de BBQ. Een heerlijk warm gerecht met gebakken banaan, chocola en karamel. Een stevige afsluiter van je herfstbarbecue.
Zie je het nog niet volledig voor je hoe je in de frisse herfst toch een avond buiten kunt genieten? Lees dan vooral verder.
Kans op regen? Zet een partytent neer of gebruik een afdakje. Ook kun je buiten BBQ’en en het diner binnen houden. Op die manier geniet je toch van de heerlijke rokerige smaak van de BBQ maar hoef je geen kou te leiden.
Te donker buiten? Denk aan verlichten zoals sfeervolle kaarsen of een olielamp. Juist omdat het vroeg donker is komt er meer sfeer in het buiten zijn.
Brr, het is fris buiten? Steek de terrashaard of vuurkorf aan. Zo creëer je sfeer en warmte in een. Ook kan een heater voor verlichting zorgen. Pak er wat dekentjes bij en je hebt een heerlijk warm plekje.
Het is zo kaal en guur? Versieren in de herfst is niet moeilijk. Vrolijk je tafel op met kleurrijke herfstbladeren en ga voor een oranje of bruin tafelkleed. Wedden dat je iedereen verrast met de hoeveelheid sfeer die je kunt creëren!