De Tomahawk is een stoer stuk vlees van maar liefst 1,2 kg. Deze ware eye-catcher wordt ook wel de keuze van kenners genoemd. Maar, wat weten we nu precies over dit imposante stuk vlees? En nog belangrijker natuurlijk: waarom wil je de Tomahawk absoluut proeven? Wij vertellen je in dit artikel precies wat de Tomahawk is en waarom dit stoere stuk vlees zo speciaal is.
We hebben het over een imposante steak met een groot bot. Eigenlijk is dit een mega ribeye met een handvat. De Tomahawk dankt zijn naam dan ook aan dat lange stuk bot dat doet denken aan de gelijknamige Indiaanse strijdbijl. Het wordt daarnaast ook wel de cowboy steak genoemd. Een stoer stuk vlees voor echte carnivoren.
De Tomahawk wordt gesneden uit de dikke en fijne rib in het ribstuk van een rund.
Het lange bot van de Tomahawk wordt met veel zorg gefrenched, oftewel; ontdaan van vlees en vet. Zo blijft het meest pure stuk vlees over. Uiteraard met behoud van de grootste hoeveelheid intramusculair vet. Dit vet herken je aan de witte nerven die door het vlees lopen en wordt ook wel vetmarmering genoemd. Intramusculair vet zorgt ervoor dat de spier soepel blijft. Dit is zeer belangrijk voor de malsheid van de Tomahawk. Hoe meer vet, hoe malser en sappiger het vlees wordt.
De hoeveelheid van het intramusculair vet zorgt dus voor de intense smaak. Deze hoeveelheid is onder andere afhankelijk van het ras, de voeding en de leefwijze van het rund. Onze Tomahawk komt van Ierse runderen. Deze zijn met zorg grootgebracht door kasteelheer Peter Lyon. Door het goede leven en de rijke voeding van gras en klaver op het Ierse eiland heeft onze Tomahawk een fantastische smaak.