Contact
 

Vis op de BBQ

Ook zo’n zin om weer buiten te kunnen eten, gezellig met familie, vrienden of buren? Heerlijk de BBQ weer aan en omringd door jouw gezelschap wat lekkers op tafel zetten. Het is eindelijk weer zover.  Ben je geen (grote) vleeseter? Vis smaakt ook heerlijk op de BBQ. Maar hoe bereid je vis het beste op de BBQ? Hoe zorg je ervoor dat de vis niet de droog wordt? Hoe keer je de vis om op de BBQ? Graag geven we jou tips en adviezen zodat jij jezelf en anderen kunt trakteren op een heerlijk stukje vis van de BBQ.  

Direct op het rooster of niet?

Vis en schaaldieren zijn snel gaar en gril je meestal direct op het rooster. Om te voorkomen dat vis die snel gaart te snel doorgaart is het handig om een zone op de barbecue te creëren die wat koeler is. Je kunt dit simpelweg regelen door de kooltjes daarvoor naar één kant te schuiven of een deel van de barbecue uit te schakelen als hier een mogelijkheid voor is.
Ben je bang dat het toch te snel gaat? Rooster de vis dan indirect op een grillplaat of aluminiumschaal. 

Hoe zorg je ervoor dat de vis niet te droog gaart?

De gaartijden  zijn afhankelijk van de vissoort, het gewicht van de vis en de temperatuur van de barbecue. Daarom adviseren altijd om de kerntemperatuur van de vis met een vleesthermometer te meten. Dat is de veiligste manier om te bepalen hoe gaar de vis is.

Tip: Heb je geen vleesthermometer? Geen nood! Tegenwoordig is er een digitale variant. Via bluetooth volg je via de telefoon de kerntemperatuur.

Hieronder een overzicht van de meest gekozen vissoorten voor op de BBQ, de gewenste gaarheid en gemiddelde bereidingstijd:  

Vissoort Gewenste gaarheid Bereidingstijd
 
garnalen gepeld* gaar 3-5 minuten
 
tonijnsteak medium rare, kerntemperatuur 50-52 graden celcius 4-6 minuten
 
(wit)visfilet gaar, kerntemperatuur 60-65 graden celcius 4-6 minuten
 
zalmfilet medium, kerntemperatuur 60 graden celcius 5-10 minuten
 
hele forel gaar, kerntemperatuur 60 graden celcius 10-12 minuten

  *Garnalen grill je maar kort. Anders worden ze te droog. Ze zijn gaar als ze ondoorzichtig en roze van kleur zijn geworden. 

Hoe keer je de vis om?

* Zorg voor een schoon rooster en verhit deze goed voor. Bestrijk het rooster met olie   
   voordat je de vis er op legt.
* Bestrijk de vis zelf ook met olie. Ook als deze gemarineerd is en/of bestrooid met zout en
   peper of andere kruiden.
* Heb geduld en keer niet te vroeg. Is het vocht op de buitenkant aan de onderkant van de
   vis verdampt? Dan kun je hem omdraaien.
* Gebruik 2 spatels: schuif de ene spatel met een korte  voorzichtige beweging onder de vis.
    Leg de tweede spatel bovenop de vis en keer de vis om. 

Tip: Heb je zin om nog een stapje culinairder te gaan en heb je een recept met een heerlijke vulling voor de vis? Er zijn hele handige visroosters te koop die de vis bij elkaar houdt en voorkomt dat de vulling eruit valt.

 
 

 

 







Product
Je hebt zojuist dit product in je winkelwagen geplaatst.
Je hebt nu 0 producten in je winkelwagen.