Een lekkere barbecue begint met een stevig barbecuestel. Zorg dat hij op een stevige ondergrond staat. Als dat niet zo is, kan het vlees gaan schuiven of rollen.
Een platte barbecuetang is belangrijk. Zorg dat ze lang genoeg is, zo vermijd je verbrande vingers.
Als ze die hebben in de winkel, kies dan voor kokosbriketten en niet voor de traditionele houtskool. Ze branden een stuk langer, en ze ontvlammen niet zo snel als er vet of sap uit het vlees druipt.
Maak de barbecue aan met natuurlijke aanmaakblokjes en niet met paraffine. Die chemische rommel zorgt voor een vieze geur, vlak voor je aan tafel gaat en kan zelfs in je vlees trekken.
Geduld is heel belangrijk. Wacht tot de kolen grijs zijn voor je begint te roosteren.
Vergeet alle geklungel om de barbecue aan de praat te krijgen. Tegenwoordig verkopen ze speciale BBQ-starters om de kolen aan te steken. Je plaatst één of enkele brandende aanmaakblokjes op het rooster en plaatst daar de starter op. Die vul je met kolen of briketten. Ongeveer twintig minuten later zijn de kolen perfect. Je hoeft de starter enkel uit te gieten in de barbecue en je kan beginnen met bakken.
Probeer nooit een brandende barbecue te verplaatsen. Dat is veel te gevaarlijk.
Plaats vlees nooit diepgevroren op de barbecue. Vlees moet rustig ontdooien in de koelkast. Trek hier gerust 24 uur voor uit om een optimaal resultaat te bereiken en de kwaliteit te behouden. Laat het vlees circa 2 uur voor gebruik buiten de koelkast ‘op adem’ komen, zodat het in topconditie kan komen.
Een stuk rundvlees is heerlijk als het nog rood is vanbinnen. Maar bij varkensvlees en kip is dat niet het geval. Dat moet altijd gaar gegeten worden. Snij eerst een klein stukje door, voor je alles naar de gasten brengt.
Een halve citroen doet wonderen om je rooster tussen twee gerechten eventjes te ontsmetten. Zo voorkom je dat het vlees naar vis smaakt, en omgekeerd.
Je kunt bij een barbecue of gourmet perfect brood serveren. Het scheurbrood dat wij leveren, maak je extra lekker als je het eventjes roostert. Dit kun je doen door het kort om en om op de BBQ of gourmetplaat te verwarmen óf door het 6 minuten in een op 200 graden voorverwarmde oven te plaatsen. Op beide manieren wordt het extra lekker en knapperig.
Tip: knip het brood met een schone schaar in kleine stukjes.
Natuurlijk dient een barbecue niet alleen voor vlees en vis. Stukjes fruit zijn de perfecte afsluiter voor élke barbecue. Kies hier voor onze overheerlijke verse fruitsalade!