Er zijn meerdere manieren om je steak te bereiden. De steaks van BBQthuisbezorgd zijn zowel te bereiden in de pan als op de BBQ. Handig als je weet hoe dit te doen.
Zorg dat de pan goed op temperatuur is en verhit 3/4 ongezouten roomboter in de pan. Voeg daaraan een scheutje olie toe. Wacht tot het schuim van de boter is weggetrokken en bijna verkleurd is. Leg het vlees in de pan. Voeg daarna de rest van de boter toe. Schroei het vlees eerst goed dicht door het aan beide kanten een halve minuut te bakken. Zet daarna het vuur iets lager (niet te laag) zodat de boter niet verbrandt.
Bepaal op basis van jouw favoriete garing (zie schema hieronder) wanneer het vlees klaar is om te rusten. De tijden zijn exclusief het dichtschroeien van het vlees.
Rood "rare"
45-50°C, alleen dichtschroeien
Licht doorbakken "medium rare"
55°C, 1 à 2 minuten per kant
Half doorbakken "medium"
60°C, 2 à 3 minuten per kant
Doorbakken "well done"
70°C, 3 à 4 minuten per kant
Afhankelijk van de soort steak die je wilt bereiden en hoe je het wilt serveren maak je eerst de keuze om met houtskool of briketten te gaan werken. Lees hier ons artikel Houtskool of briketten? voor meer informatie. Verwarm de BBQ voor en zorg dat deze goed op temperatuur is. Schroei beide kanten van het vlees kort dicht boven het vuur en plaats het vlees daarna net naast de grote hitte. Afhankelijk van de gewenste garing (zie schema) draai je het vlees een aantal keer om met een tang.
Tip: Met een vleesthermometer kun je de kerntemperatuur meten voor de perfecte bereiding.