Veilig barbecueën. Dat wil iedereen. Maar, hoe doe je dat eigenlijk? Met deze tips zorg je voor een veilige BBQ en voorkom je het risico op voedselinfectie voor jou en je gasten.
Een voedselvergiftiging ontstaat door eten dat besmet is met bacteriën (salmonella en stafylokokken bacterie). Het laatste wat je als gastvrouw of gastheer wilt na een geslaagde BBQ is een belletje van vrienden of familie dat ze op jouw feestje waarschijnlijk iets verkeerds hebben gegeten. De ziekteverschijnselen zoals buikkramp, misselijkheid, diarree of braken ontstaan meestal binnen acht uur na het eten van besmet voedsel.
Je kunt voedselvergiftiging voorkomen door eten goed te bewaren en hygiënisch te bereiden. Zeker wanneer het zonnetje buiten schijnt kan rauw vlees snel bedreven. Daarom geven wij hieronder een volledig stappenplan voor een veilige BBQ. Sommige tips zijn wellicht vanzelfsprekend maar niet minstens zo belangrijk.
Heb je alle inkopen voor de BBQ verzameld? Zorg dan dat je vanuit de supermarkt of slager direct naar huis gaat om de producten in de koelkast te plaatsen. Pas je winkelrondje erop aan, sla de bederfelijke producten als laatste in zodat deze zo snel mogelijk weer gekoeld worden. Gebruik een koeltas om de temperatuur tijdens het vervoer zo laag mogelijk te houden.
Wanneer je een BBQ-pakket of een steakbox bij ons besteld heb je hier geen last van. Wij leveren de producten namelijk gekoeld in een EPS box (reizende koelkast) af. Dit betekent dat de producten de volledige rit goed koud zijn gebleven. En natuurlijk scheelt het jou tijd en moeite om de boodschappenlijst te maken, alle winkels af te gaan + je af te vragen “heb ik wel genoeg voor iedereen..”.
Ga je aan de slag met marinade? Zorg dan dat je dit per product bereidt zodat je niet de restjes van de kipmarinade die contact heeft gehad met het rauwe vlees ook toepast op een ander product. Wil je de marinade toch nog een keer gebruiken nadat het op het rauwe vlees heeft gezeten? Kook het dan eerst voordat je het hergebruikt. Zo dood je eventuele schadelijke bacteriën.
De producten van BBQthuisbezorgd zijn al gemarineerd of bevatten voldoende smaak waardoor extra marineren overbodig is. Onbezorgd genieten met jouw online bezorgslager.
Was de groente. Was je handen. Dit doe je natuurlijk voordat je begint, maar was je handen ook telkens met een desinfecterende zeep wanneer je rauw vlees of rauwe vis hebt aangeraakt. Was de snijplank(en) voordat je hier een ander product op legt. Nog beter, gebruik verschillende snijplanken zodat je kruisbesmetting voorkomt.
Hartstikke leuk om aan je gasten te laten zien wat je allemaal in petto hebt. Echter, wat minder verantwoord. Stal het eten niet uit in de volle zon. Sterker nog, houd het liever in de koelkast tot het aan de beurt is om direct op de BBQ te gaan. Ezelsbruggetje: houd koude gerechten zo lang mogelijk koel en warme gerechten zo lang mogelijk goed warm.
Je kunt de producten van BBQthuisbezorgd gemakkelijk in de EPS box (reizende koelkast bewaren). Zo blijven de producten gekoeld maar heb je ze toch in de buurt staan om direct vanuit de EPS box op de grill te plaatsen.
Wellicht een inkopper, maar toch. Je kunt geen rauw vlees direct naast gebakken vlees op het rooster plaatsen. Op die manier kan er kruisbesmetting ontstaan. Zorg dan ook dat je dit gescheiden houdt op de grill en gebruik twee aparte schotels voor rauw en gebakken vlees.
De producten van BBQthuisbezorgd worden geleverd in handige trays. Dit betekent dat je geen schotel nodig hebt voor het rauwe vlees en al je mooie schotels kunt gebruiken om het gebakken vlees op te serveren.
Waarom? Zo worden de meeste schadelijke bacteriën vernietigd. Handig om een vleesthermometer te gebruiken om er zeker van te zijn dat de kerntemperatuur bereikt is. Als vuistregel kun je onderstaande veilige minimum kerntemperaturen aanhouden:
Gevogelte 74 graden Celsius
Gehakt 71 graden Celsius
Rundvlees 63 graden Celsius
Varkensvlees 63 graden Celsius
Lamsvlees 63 graden Celsius
Kalfsvlees 63 graden Celsius