Contact
 

De bereiding van de Tomahawk

Gefeliciteerd, je hebt een geweldig stuk vlees aangeschaft: een stoer stuk Tomahawk. Daar hoort natuurlijk een perfecte bereidingswijze bij zodat dit stuk vlees echt tot zijn recht komt. In dit artikel vertellen we je dan ook precies hoe je de bereiding van de Tomahawk moet aanpakken en nemen we je in een stappenplan mee in de ideale bereiding van deze eyecatcher. 

Allereerst: controleer de kwaliteit van het vlees

Voordat we verder ingaan op de bereiding is het belangrijk om te controleren of je de juiste kwaliteit Tomahawk hebt aangeschaft voor een goed eindresultaat. De hoeveelheid van het intramusculair vet in de Tomahawk zorgt namelijk voor de intense smaak. Deze hoeveelheid is onder andere afhankelijk van het ras, de voeding en de leefwijze van het rund. 

Onze Tomahawk komt van Ierse runderen. Deze zijn met zorg grootgebracht door kasteelheer Peter Lyon. Door het goede leven en de rijke voeding van gras en klaver op het Ierse eiland heeft onze Tomahawk een fantastische smaak. Wanneer je de Tomahawk bij ons hebt gekocht zit je dus zeker goed. Controleer altijd de herkomst om te bepalen of je het gewenste eindresultaat gaat bereiken. 

Keuze tussen de BBQ of in de oven

De Tomahawk is een indrukwekkend stuk vlees dat je zowel in de oven als op de BBQ kunt bereiden. Onze voorkeur gaat uit naar een bereiding op de BBQ. Waarom? Omdat je dan de unieke rooksmaak aan het vlees krijgt en dit de beleving compleet maakt. Wil je het toch liever in de oven bereiden, volg dan de bereidingstips onderaan dit artikel. 

Stap 1: Voorbereiding van directe en indirecte zone

Je kunt de Tomahawk op elke BBQ bereiden. Het enige waar je echt rekening mee moet houden is het creëren van een directe en indirecte zone, oftewel; rechtstreeks boven het vuur grillen en een plek op het rooster die wat afstand heeft van de kolen. Voor ieder soort BBQ kun je dit op een andere manier bereiken. Bekijk hieronder welke manier passend is voor jouw BBQ. 

Ketelbarbecue

Op een traditionele ketelbarbecue plaats je de kolen of briketten aan één zijde en aan de andere kant plaats je een aluminium bakje gevuld met water, bier of rode wijn. De vloeistof naar keuze houdt warmte vast en door verdamping komt er aroma vrij dat een tintje smaak meegeeft aan de steak. 

Gasbarbecue

Bij een gasbarbecue met meerdere branders kun je aan één kant de brander uitlaten zodat het vlees daar niet rechtstreeks boven het vuur ligt.  Heb je maar een enkele brander? Plaats dan je vlees er zo ver mogelijk vandaan om indirect te garen. 

Keramische barbeque

Heb je een keramische barbecue? Gebruik dan nadat je direct gegrild hebt een heat deflector (hitteschild) onder je rooster zodat de vlammen het vlees niet meer direct raken.

Amerikaanse smoker

Bij een Amerikaanse smoker heb je in de vuurkamer je directe rooster. Je kunt de gaarkamer als indirecte zone gebruiken. 

Stap 2: Voorbereiding van het vlees

Geef het vlees ruim de tijd om volledig te ontdooien in de koelkastHaal het vlees minstens een paar uur voor bereiding uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen. Dep het vlees daarna goed droog met keukenpapier en bestrooi het alvast met grof zeezout. Doe dit vóór het grillen zodat het zout er beter aan blijft plakken. Wacht daarentegen met de pepermolen tot na de bereiding van de Tomahawk. Waarom? Omdat peper bitter wordt als het tijdens de bereiding verbrandt. Je kunt daarnaast eventueel nog wat olie op het vlees doen als je bang bent dat het snel zwart wordt. 

Stap 3: Het rooster op

Zorg dat de directe zone op de BBQ flink heet is (225-250°C) en plaats de Tomahawk op het rooster. Laat de deksel gerust open en keer het vlees regelmatig met een tang. Het vet zal gaan druipen en wat mooie vlammen opwerpen. Blijf het vlees bewegen en laat het niet te lang in de vlammen liggen. Verbrand vet is namelijk niet goed voor de smaak. Na 4 à 5 minuten heeft het vlees mooie zwarte strepen van het rooster gekregen en is het goudbruin van kleur. Dit is het moment waarop je de Tomahawk naar de indirecte zone kunt verplaatsen. 

Zorg dat de indirecte zone klaar is voor gebruik. Dim de branders of smoor het vuur door de luchtschuiven dicht te draaien. We willen het vlees langzaam naar zijn eindtemperatuur brengen. Ideaal is een rooster temperatuur tussen de 110°C en 130°C. Veel BBQ’s zijn tegenwoordig uitgerust met een thermometer in de deksel. Goed om te weten is dat de temperatuur op het rooster vaak wat lager ligt dan wat de deksel aangeeft omdat de warmte opstijgt. 

Extra tip: Met een stukje rookhout kun je nog wat extra smaak meegeven. Fruitbomenhout is hier het meest geschikt voor. 

Het is het best om met een kernthermometer de mate van garing in de gaten te houden. Gewicht, vetpercentage en begintemperatuur zijn voor ieder stuk vlees namelijk anders en dus van invloed op de duur van de garing. Hoe pak je dit aan? Plaats de thermometer in het dikste gedeelte van het vlees en zorg dat het niet tegen vet of bot aan zit. Vet isoleert namelijk en het bot wordt veel heter wat resulteert in een foute meting. Gaar de Tomahawk met de deksel dicht totdat het een kerntemperatuur van 50°C bereikt. 

Stap 4: Laat de Tomahawk rusten

Wanneer de Tomahawk de kerntemperatuur van 50°C heeft bereikt mag hij van het rooster af. Leg het stuk vlees op een snijplank en plaats er aluminiumfolie overheen. Laat de Tomahawk 10 à 15 minuten rusten zodat de vleessappen zich kunnen verspreiden. Tijdens het rusten trekt ook de laatste warmte naar de kern van het vlees. De temperatuur zal dus nog een aantal graden oplopen. Tussen de 52°C en 56°C graden heb je hem medium-rare.

Extra tip voor het aansnijden: Neem het scherpste mes dat je hebt en snijd dunne plakjes van op z’n hoogst 1 centimeter dik. Snij haaks op de richting van het bot. Wees niet bang voor een vetje, dit zijn namelijk de smaakmakers van het vlees, maar opeten is uiteraard niet verplicht. Als laatst kun je naar wens nog wat peper over de reepjes strooien. 

Stap 5: Geniet!

Je hebt een geweldig stuk vlees voor je liggen. Geniet met elkaar van de intense smaak en malsheid. Wil je meer weten over de Tomahawk zodat je dit stoere stuk vlees met een goed verhaal kunt serveren? Klik dan hier. Onder dit artikel kun je eventueel nog de bereiding in de oven raadplegen, maar helaas zonder de typische rooksmaak van de BBQ. Eetsmakelijk! 

De Tomahawk bereiden in de oven

Wanneer je de Tomahawk in de oven gaat bereiden kun je dezelfde voorbereidingsstappen hanteren als hierboven beschreven. Zorg dat je de oven voorverwarmt op 200 ℃ en een grote gietijzeren pan bij de hand hebt. Je grilt namelijk eerst beide kanten op middelhoog vuur een paar minuten zodat de Tomahawk een mooie bruine kleur krijgt. Daarna plaats je het vlees op het rooster in de oven. Laat het ongeveer 15 minuten in de oven staan tot het de voor jou juiste kerntemperatuur heeft bereikt. Als het vlees de juiste garing heeft bereikt kun je dezelfde stappen zoals hierboven volgen omtrent het rusten en aansnijden van het vlees.

 


 


 

 


 

 

 

 

 







Product
Je hebt zojuist dit product in je winkelwagen geplaatst.
Je hebt nu 0 producten in je winkelwagen.