Met deze 7 tips bereid je de perfecte steak

Heb je een mooie steak in huis gehaald, smaakt het alsof je een schoenzool zit te eten omdat hij te ver doorgebakken is…Herken je dit? Lees dan verder!

Er is helaas geen handleiding voor de bereiding van de perfecte steak. Het is ook nog eens heel persoonlijk of je houdt van een medium of goed doorbakken steak. Maar natuurlijk zijn er tips & trucs om die perfecte steak te bakken. Leer in dit artikel de zeven basisprincipes voor jouw perfect bereidde steak.

Stap 1: Topkwaliteit vlees

De bereiding van de perfecte steak begint met een kwalitatief goed stuk vlees. Succes verzekerd als je onze steaks in huis haalt maar wil je je steak op een andere manier verkrijgen, ga dan naar een (keur)slager. Bespaar hier niet op. Want zoals zo vaak geldt is ook in dit geval goedkoop duurkoop. Het beste vlees heeft een mooie dooradering die langzaam wegsmelt tijdens de bereiding.

TIP! Ribeye, entrecote of toch liever tournedos? Zie jij ook door de bomen het bos niet meer en wil je weten welke stuk steak je moet hebben? Wij hebben alle soorten op een rij gezet om je wegwijs te maken in de wereld van biefstuk. Klik hier voor het artikel.

Stap 2: Breng het vlees op kamertemperatuur

Of je jouw steak nu in de grillpan, koekenpan, oven of op de BBQ bereidt, zorg ervoor dat het vlees op kamertemperatuur is (zo’n 15 graden Celsius).

Stap 3: Dep de steak droog

Dep je steak eerst droog met keukenpapier anders gaat het spetteren. Bovendien zorgt het voor een mooier bruiningsproces.

Stap 4: Vóór bereiding zout 

Wil je zout gebruiken? Doe dit dan vooraf. Maar bestrooi je steak vlák voor het bakken met zout. Zout onttrekt vocht uit het vlees en dit kan nadelig zijn voor de malsheid als je de steak te lang van tevoren zout. Bestrooi je steak daarna met peper. Doe je eerst peper dan zul je zien dat het zout op de peper blijft liggen en weinig kans krijgt in te trekken. Wil je je steak liever kruiden of marineren? Doe dit dan vóór bereiding.

Stap 5: Laat de steak intact

Laat bot, vet en eventueel zeentjes in of aan het vlees zitten tijdens de bereiding. Dit geeft extra smaak en kun je na bereiding naar keuze wegsnijden.

Stap 6: Goed verhitten

Zorg ervoor dat je pan (bij voorkeur een pan met dikke bodem) goed verhit is. Dit geldt ook voor de kolen op je BBQ. Gebruik je een grillpan? Smeer dan je steak in met een klein beetje (olijf)olie. Giet geen olie in de grillpan zelf. Dit doet helemaal niets voor je vlees en verbrandt alleen maar tussen de ribbels.

Wil je meer tips over het bakken van steak in de pan en BBQ? Houd onze blog in de gaten, binnenkort vertellen we je exact hoe je beide bereidingen het beste kunt toepassen.

Stap 7: Laat de steak rusten

Wat vaak wordt vergeten maar heel belangrijk is, is om het vlees te laten rusten. Leg de steak op een warm bord losjes afgedekt met aluminiumfolie en een kleine opening voor de stoom. Afhankelijk van de dikte tussen de 5 à 10 minuten. De sappen in het vlees kunnen zich dan goed verspreiden en dat zorgt voor een malser resultaat.

Succes verzekerd met deze tips voor het bereiden van jouw perfecte steak. Na het lezen van dit artikel kun je vast niet wachten om aan de slag te gaan. Om het je makkelijk te maken hebben wij voor jou als echte vleesliefhebber een assortiment aan eerste klasse rundvlees samengesteld. Klik hier voor jouw keuze.

 

 

 

 

 

 





Product
Je hebt zojuist dit product in je winkelwagen geplaatst.
Je hebt nu 0 producten in je winkelwagen.